tisdag 9 november 2010

Kryddskorpor och finska skorpor



De finska skorporna hade jag köpt på Lidl av misstag under den skandinaviska kampanjen. De såg precis ut som svenska, så jag bara tog en påse utan att titta så noga. I själva verket var det ett tjockt lager kanel och socker på ytan, vilket inte alls smakade bra med en liten ostskiva. Till slut bestämde jag mig för att koka Frejas snabbsoppa på skorporna. Istället för köpt rödvin med kanel och citron, tog jag en flaska hemmagjord glögg. Och visst, det smakade helt okej, i alla fall de första skedarna, innan glöggsmaken blev lite väl penetrant. Men nu vet vi i alla fall varför den heter snabbsoppa... Kan ju vara ett tips för den som är hård i magen. Vet inte om det beror på glöggen, för så väldigt många plommon hade jag inte i soppan.

I alla fall var skorpburken tom efteråt och då tog jag till Kryddskorpereceptet ur skolkokboken.

50 g jäst
1/2 kg grahamsmjöl
1/2 l mjölk
150 g flottyr - så mycket blev det när den halva grisens bukspäck blivit smält
1 1/2 dl sirap
4 kokta, hackade pomeransskal - här tog jag istället 1 msk malda pomeransskal
1/2 msk stött fänkål
1/2 kg vetemjöl

Sen lade jag till 1 krm salt, men det kunde ha varit lite mer. Och jag vet inte om jag har fått smaksinnet förstört av glöggsoppan, men jag tyckte inte att det var tillräckligt mycket kryddsmak, salt och socker i skorporna, som bakades ut som bullar ca 9 minuter i 225 grader, delades och fick guldgul yta ca 15 minuter i 175 grader och sen torkades på låg värme. Men med lite smör eller ost på blir de nog goda.