fredag 25 november 2011

Höstmeny

Bättre sent än aldrig och så länge det finns pumpor kvar att köpa, är det möjligt att laga till denna meny.

Pumpacremesoppa
1 hokkaidopumpa på ca 800 g kärnas ur och tärnas
2 syrliga äpplen skalas, skärs i klyftor och kärnas ur, samt tärnas
Fräs ovanstående i 1 msk smör och 1 tsk socker (karamelliseras i smöret), samt 1 tsk curry. Häll över 125 ml äpplevin och 875 ml grönsaksbuljong och koka ca 15 minuter tillsammans med 1 bit riven ingefära. Mixa soppan och tillsätt 125 ml grädde. Smaka av med salt, peppar och muskot. Servera med rostade pumpakärnor och gärna pumpakärnsolja.

Fläskfilé med nyponsås
Fläskfilén tillreds enligt en speciell metod med låg värme. Värm upp ett ugnsfast fat i ugnen vid 80 graders värme och stek två hela fläskfileer ca 3 minuter på båda sidorna. Stek dem sedan färdigt i ugn vid 80 grader ca 50 - 60 minuter tills köttets innertemperatur har uppnått 58 - 60 grader.

Hetta upp 100 ml mjölk, 200 ml grädde och 3 msk nyponpuré och låt koka in lite. Smaksätt med curry, paprika, salt och peppar. Skär sedan filén i mindre bitar och häll såsen över. Servera med färsk pasta.

Rosmarinpäron
Fräs 3-4 päron i klyftor i lite smör och rosmarin. Ca 5 minuter under lock.

Purjolök
2 purjolökar sköljs av och skärs i ringar, samt fräses i lite smör. Salt och peppar.

Druvgelé med grädde
3 blad gelatin läggs i lite vatten. 200 ml ljus druvsaft, 50 ml vitt vin, 1 msk socker och 30 ml citronsaft kokas upp. Gelatinet blandas i och får svalna av.  125 g ljusa och 125 g mörka kärlösa druvor tvättas och halveras. Blanda ner dem i vätskan. Häll upp allt i glas eller skålar och låt stelna i kylskåp minst 3 timmar.

Gör krokant på 1 msk smör, 3 msk socker, som karamelliseras. Blanda i 75 g hackade mandlar. Rör tills de får lite färg. Låt krokanten stelna på aluminiumfolie. Hacka den.

Vispa 200 ml grädde och blanda i lite av krokanten. Resten används till garnering. Klicka grädden över gelén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar