lördag 11 maj 2013

Äggstanning


Hur svårt kan det vara att göra en äggstanning? Egentligen var den där äggstanningen som kocklärlingen gjorde väldigt bra. Felet var att jag hade kokat och ställt fram mer mjölk åt honom än jag hade planerat, så konsistensen blev litet mindre stadig än det var tänkt. Men det tog mycket längre tid än vad som stod i recepten. Jag gjorde därför en ny äggstanning utan vattenbad, för att det skulle gå snabbare, vilket skulle fungera enligt kockarnas rätt så otydliga kokbok. Det gjorde det inte. Äggstanningen var precis så där grynig som den inte ska vara. Fast tiden stämde. Vilket i o f sig inte hade högsta prioritet. Men skam den som ger sig.


Tack och lov finns det internet, så nu har jag kollat upp denna avancerade maträtt och t o m tittat på en film om äggstanning på Youtube.

Alltså: Tredje gången gillt och en liten sats den här gången!

Ugnen sattes på 120 grader. 1,5 dl mjölk kokades upp. 3 ägg vispades med litet salt och så hälldes den heta mjölken försiktigt i under vispning. Alltihop silades ner i en smord form som ställdes i vattenbad. Det tog nästan en timme för en liten sats. Så ska en äggstanning se ut. Nu ska den kallna innan den skärs upp.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar