tisdag 7 maj 2013

Panna cotta med salvia, lökmarmelad och ostsmulor


Från en fransk matblogg:


Förbereds med fördel dagen före. För sex små portioner.

Rödlöksmarmelad:
250 g rödlök, hackad, fräses i en matsked olja och får puttra under lock på mycket svag värme ca 20 minuter.
125 ml rödvin tillsättes tillsammans med salt och peppar och får puttra ca 5 minuter.
40 g socker tillsättes och nu får marmelad koka ca 30 minuter på mycket låg värme tills allt vin är absorberat. Låt kallna.

Panna cotta:
2 skalade vitlöksklyftor med borttagen inre sträng blancheras kort.
4 dl grädde och mjölk (t ex 1,5 dl mjölk och 2,5 dl grädde) kokas upp med
vitlöken och 
4 hackade salviablad, samt
100 g riven emmentaler under ständig omrörning.
Tillsätt 1/2 kycklingbuljongstärning.
Rör hela tiden tills osten är fullständigt upplöst. Lägg på lock och låt blandningen dra i 10 minuter.
Lägg 1,5 blad eller 1 tsk gelatin i blöt.
Sila av panna cottan och värm upp den litet under omrörning och låt gelatinet smälta i den. Rör om ordentligt. Häll upp i portionsformar och låt kallna.

Ostsmulor:
Hacka 1 litet blad salvia och tillsätt
50 g mjöl
15 g hackade valnötter och 
30 g riven emmentaler
Smaka av med salt och krydd- eller annan peppar.
Blanda i
30 g mjukt smör och forma smulor.
Lägg smulorna i en ugnsform och grädda dem ca 15 minuter i 180 graders värme, rör om och låt dem gräddas 5 minuter till. Låt kallna.

Före serveringen (nästa dag):
Stek var sin baconskiva och låt droppa av på hushållspapper.
Fördela lökmarmeladen på panna cottan. Strö över ostsmulorna. Dekorera med en skiva bacon.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar