lördag 4 maj 2013

Kocklärlingen bakar flammkuchen



Resultatet blev mycket bra! Antingen var det nya degreceptet så bra, eller så var det pizza-stenen, som jag köpte för några veckor sedan på Lidl, som gjorde susen. Eller en kombination av båda faktorer.


TV-kockens degrecept (ur kocksåpan jag följer - bättre än Kniven mot strupen, kan man lugnt säga, även om konceptet säkert är detsamma) för ca 8 stycken (beräkna 1 per person, mer för hungriga personer):

1 kg mjöl 
5 dl ljummet vatten
1 g jäst (det blir ett hörn av tärningen ungefär)
12 ml olivolja
1 krm salt

Blanda alltihop och arbeta degen 10 minuter. Låt den jäsa 1 timme. I o f sig jäser den knappt märkbart, men det ska nog vara så; andra flammkuchendegar innehåller ju inte ens jäst och den ska vara platt.
Kavla ut den mycket tunt, 2-3 mm. Eftersom det tog en del tid för kocklärlingen att kavla ut degen, så började han i god tid och staplade fyra plattor med bakplåtspapper emellan. (Resten hamnade i frysen.) Under tiden var ugnen på. Pizzastenen ska värmas upp i 30 minuter innan den används. Vi satte ugnen på max, vilket innebär 250 grader plus varmluft.

Plattorna jäste sedan inte synbart. Vi började ändå med den först utkavlade plattan vid gräddningen.

Fyllningen förbereder man medan degen jäser. 1 gul lök hackas och fräses glasig i fett. Om man använder bacontärningar och inte skinktärningar ska de nog också stekas. För sig. Huvudingrediens är syrad grädde. Vi tog 200 g sur grädde (10%) och 200 g creme fraiche. Kocklärlingen smakade av med salt, peppar och muskot och blandade med den avsvalnade löken.

När det var dags att äta, bredde kocklärlingen 1/4 av den sura grädden över varje platta (det här blir ganska tunt, men tjockare lager minskar knaprigheten) och strödde skinktärningar över.

Gräddningen går snabbt högt upp i ugnen, ca 5 minuter. Med en hetare ugn går det nog ännu snabbare.

Standardreceptet innehåller ovanstående ingredienser. På bilden syns en flammkuchen med extra riven ost. Det finns andra varianter med purjo, med lax, med riven potatis, med allt möjligt. Men den vanliga flammkuchen är också mycket god.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar