onsdag 15 maj 2013

Spätzle med ost


Spätzle med ost brukar man göra genom att varva nykokt spätzle med riven ost, gärna bergsost som gruyère och litet smör och hålla alltihop varmt mellan varven i ugn på låg värme. Det blir en mastig rätt, litet torr kanske, som är väldigt populär när den serveras. Till en stor sats spätzle, som i det länkade receptet, går det väl åt en 300 g ost och 50 g smör.

Men som sagt. Litet torr kanske. Och ändå en kaloribomb.


Nu har jag hittat ett recept på krämig ostspätzle och det är också väldigt gott. För 2 personer skulle man ha ett paket färska spätzle från kylhyllan, vilket innebär 500 g, d v s 250 g färdig spätzle per person. Köpt eller hemlagat.

Först kan man börja med att steka lökringar och smaksätta dem med paprikapulver. Ställ undan. Färdig spätzle kan värmas upp snabbt i kokande vatten eller i smör. Det kan man göra medan ostsåsen förbereds.

1 hackad lök fräses glasig i litet olja. Häll på 1 dl mjölk och 1/2 del grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör i 50 g riven ost försiktigt och låt den smälta. Det kan i o f sig vara mer ost. Blanda i uppvärmd spätzle och strö över persilja om så önskas. Servera med lökringarna och gärna en sallad.

Det här är den bayerska varianten av vegetarisk middag.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar