Spätzle med ost brukar man göra genom att varva nykokt spätzle med riven ost, gärna bergsost som gruyère och litet smör och hålla alltihop varmt mellan varven i ugn på låg värme. Det blir en mastig rätt, litet torr kanske, som är väldigt populär när den serveras. Till en stor sats spätzle, som i det länkade receptet, går det väl åt en 300 g ost och 50 g smör.
Men som sagt. Litet torr kanske. Och ändå en kaloribomb.
Nu har jag hittat ett recept på krämig ostspätzle och det är också väldigt gott. För 2 personer skulle man ha ett paket färska spätzle från kylhyllan, vilket innebär 500 g, d v s 250 g färdig spätzle per person. Köpt eller hemlagat.
Först kan man börja med att steka lökringar och smaksätta dem med paprikapulver. Ställ undan. Färdig spätzle kan värmas upp snabbt i kokande vatten eller i smör. Det kan man göra medan ostsåsen förbereds.
1 hackad lök fräses glasig i litet olja. Häll på 1 dl mjölk och 1/2 del grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Rör i 50 g riven ost försiktigt och låt den smälta. Det kan i o f sig vara mer ost. Blanda i uppvärmd spätzle och strö över persilja om så önskas. Servera med lökringarna och gärna en sallad.
Det här är den bayerska varianten av vegetarisk middag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar