tisdag 29 oktober 2013

Ankbröst med nötspätzle

Spätzle brukar man göra så här, om man inte är expert på att skrapa den från en bräda, vilket troligen är en nedärvd förmåga i vissa delar av landet.

Den här gången gjorde kocklärlingen nötspätzle, vilket är en liten trevlig variant som passar på hösten till fågel och vilt.

50 g malda hasselnötter rostas i en stekpanna utan fett och blandas sedan med 300 g mjöl, 1 tsk salt och litet riven muskot och rörs med 3 ägg. Tillsätt 150 ml ljummet vatten och vispa degen tills den blir blåsig. Låt den stå minst en halvtimme och hyvla den sedan över kokande vatten som i originalreceptet. Ta upp spätzlen med skumslev och lägg den i kallt vatten. Låt den droppa av. Det här kan man göra i förväg. Värm sedan upp den före serveringen, t ex kan man ställa in den i ugnen. Ofta vänder man den i smör i stekpanna. Här ska man bryna smöret och sedan blanda i spätzlen.



Ankbröstet var lättgjort. Skölj ankbröstet (2 för 3 personer är rätt lagom) och snitta huden i ett rutmönster t ex. Salta och peppra. Stek det sedan på hudsidan 5 - 6 minuter i en gryta. Ställ in grytan med lock i 180 grader (160 grader varmluft) i 10 minuter. Ta ut köttet och låt det vila litet innan du skär det i skivor. Servera med rödkål och spätzle.


Till efterrätt gjorde kocklärlingen en mousse au chocolat. Jag hade tänkt att han skulle använda Edward Bloms recept, varifrån jag fått idén att skiva ner chili i snaps, för att få en essens att krydda med, men vid närmare eftertanke och jämförelse, såg jag att hans recept var litet väl stort och mäktigt. Det var ingen stor skillnad mot kockbokens chokladmousse, förutom att han beräknar samma mängd för fyra som restaurangerna för tio. Så det blev Vår Kokboks variant, där man använder äggvitor istället för vispgrädde. Den var säkert god, men chokladmousse är en av de ytterst få maträtter som jag inte tål. Kocklärlingen hade inga problem med att äta upp resterna medan vi var i Österrike och provade vin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar