Tomatsoppa med örtskum
En läcker och värmande soppa med en rätt så mager knorr, kan man väl säga om örtskummet.
1 - 1,5 kg mogna tomater eller motsvarande burkinnehåll
1 lök
1 chili
1 msk socker
1 - 2 msk vinäger
500 ml grönsaksbuljong
salt, peppar
1 vitlöksklyfta
1,5 dl mjölk
litet hackad basilika och persilja
Hacka vitlöksklyftan och och koka upp den i mjölken. Dra bort kastrullen från plattan. Salta mjölken och lägg i örterna och låt dem bara ligga och dra där minst femton minuter. När det är dags för servering värms mjölken upp och mixas så den blir litet skummig och hälls i soppan.
Fräs den hackade löken och chilin i olja. Strö över sockret och låt det karamelliseras litet. Häll på vinägern och rör om. Lägg i de hackade tomaterna eller burktomaterna, samt buljongen. Låt koka 10 minuter enligt recept, men kocklärlingen lät den koka längre, vilket säkert bara var av fördel. Mixa den. Vid behov kan man också passera den.
Servera med skummet.
Biff med örtsmör och ugnsstekta grönsaker
6 lökar
1 (helst färsk) vitlök
1 hokkaidopumpa
500 g tomater
800 g potatis (vi tog mindre)
4 kvistar timjan
1 msk salt, peppar
6 msk olivolja
Skär grönsakerna i lagom stora bitar, lök och potatis i fjärdedelar t ex. Plocka bladen från timjanstjälkarna. Blanda grönsakerna med salt och olivolja och ugnsstek ca 1 timme i 175 grader.
Gör örtsmör på 100 g mjukt smör, hackad persilja och litet rivet citronskal och ställ kallt fram till serveringen.
Biffarna som vi hade var inte förpackade och inte så tjocka. De skulle stekas 1 minut på varje sida och sedan 6 minuter i folie i 160 graders ugn, d v s ovanpå grönsakerna för att bli medium. Det blev rätt bra.
Valnötscreme
100 g valnötskärnor
4 blad gelatin
4 äggulor
vaniljfrön från en vaniljstång
80 g socker
2 msk rom
250 ml vispgrädde
Lägg gelatinet i blöt. Lägg undan några valnötskärnor. Hacka resten och rosta dem i en panna utan fett. Vispa äggulorna till ett luftigt skum med sockret och vaniljen. Värm upp rom och smält ner gelatinet. Ta bort från plattan. Blanda ner äggskummet skedvis och rör emellan så gelatinet inte klumpar sig. Blanda i de rostade valnötterna. Vispa grädden och blanda i när cremen börjar stelna. Det är litet lurigt att ställa in den i kylen under vispningen, för den kan stelna för fort då. Huvudsaken är dock att cremen inte längre är för blaskig och i varje fall inte varm. Fördela i skålar eller glas och lägg valnötterna på som dekoration.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar