Det första receptet i boken Biskopsgården bjuder in kallas Ann-Sophies ansjovisfluff i pajskal. Jag vet inte vem Ann-Sophie är, kanske den tidigare ärkebiskop Bertil Werkströms dotter, för hans fru heter Brita. I alla fall låter namnet på pajen som kreationen kommer ungefär från den tiden som boken gavs ut, någon gång i början på 90-talet (det är väldigt konstigt att svenska böcker sedan några årtionden ofta saknar information om utgivningsår), skulle jag tro.
Hur som helst är den här pajen väldigt god och skulle passa in som förrätt eller smårätt på ett svenskt café utomlands. Eller helt enkelt hemma hos vem som helst.
Pajskalet gjorde jag enligt mitt standardrecept, som avviker en aning från originalreceptet:
125 g smör
3 dl mjöl
litet vatten
Blanda snabbt ihop, låt vila i kylskåp en halvtimme, kavla ut och lägg i en quicheform, vik in kanterna och fixa till dem, nagga botten, täck kanterna med aluminiumfolie och tryck till, lägg ev. plastfolie över botten och låt pajskalet vila i kylskåp en halvtimme eller hela dagen, efter behov. Förgrädda den 15 minuter i 200°.
Fyllning:
3 ägg
1 dl chilisås (eller mindre, beroende på hur stark den är)
1,5 dl vispgrädde
1 ask ansjovisfiléer, 125 g
svartpeppar
persilja till garnering
Skilj gulor och vitor. Vispa ihop gulor, ansjovisspad, chilisås och grädde och sjud på svag värme i en kastrull tills det blir en kräm. Får inte koka! Ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna. Hacka ansjovisen och blanda i. Vispa äggvitorna hårt och blanda i när krämen har svalnat. Häll krämen i det förgräddade pajskalet och grädda ca 20 minuter i 200°. Garnera med persilja. Vi åt den varm, men den kan enligt ärkebiskopens fru serveras även kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar