måndag 28 juli 2014

Österrikisk buffé med Sachertärningar och annat


Att en svensk gör en österrikisk buffé för bayrare är ungefär så knäppt som att en italienare skulle bjuda värmlänningar på norsk mat, men det gick faktiskt väldigt bra och blev mycket uppskattat.



Temat var Wien, så jag försökte hålla mig till recept från Wien:

Det enda som serverades varmt var en plåt med Kaspressknödel och Backhendl. Det fanns bröd och nyriven Kren (pepparrot), rättikssallad, inlagd gurka, pepperoni och inlagd lök, pumpakärnspålägg, Liptauer, Erdäpfelkas, nöttköttssylta och köttstrudel. Dessutom en potatissallad med machésallad av den sydtyska / österrikiska varianten som någon annan hade lagat. Den var väldigt god och smaksatt med rätt så mycket senap. Som reserv hade jag med litet skinka och korv, men de fick stanna kvar i sina förpackningar.

Till efterrätt fanns det järnvägskakor, Gugelhupf, Buchteln, samt Sachertärningar.

För Sachertärningar gör man en platt chokladsockerkaka med blockchoklad i en liten långpanna. Det ska gå och dela kakan en gång, så den kan fyllas med varm aprikossylt. Det går lättast om man delar kakan i fyra bitar och skär upp en bit i taget. Jag är inte helt nöjd med receptet (Brigitte-recept, varför lär jag mig aldrig?), men det finns ju massor av bra recept på chokladkakor här i världen. Så här långt kan man frysa in kakorna. När de ska serveras smälter man 300 g mörk blockchoklad med 1 dl grädde, men låter den inte bli för het. Dels är det inte bra för chokladen, dels bränner man sig på tassarna och dels rinner det bort så mycket choklad. Det är lättare att smeta på något fastare choklad.

Dricka: Österrikiskt öl och vin, svartavinbärssaft och Almdudler, den populära österrikiska läsken.
Samt kaffe. Jag var den första som fick använda församlingens nya kaffebryggare, som går att använda för färre än 50 pers, så det var ju väldigt bra.

Tyvärr regnade det, så vi fick leka Biergarten i församlingssalen. Dagen därpå var det bättre väder och grillfest på samma ställe och då tog jag med ett par futtiga rester. Syltan åt vi upp hemma med stekt potatis, som man brukar göra här.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar