måndag 14 juli 2014

Mollbergs röra



Receptet hittade jag i Smörgåsbordsboken av Gerd Klötzke och Niklas Wahlström, men sedan höll jag mig inte vidare strängt till det, utan det blev litet på en höft. Framför allt vände jag mer eller mindre på proportionerna räkor och lax, men det blev gott ändå. Och en fin kväll var det, undantagsvis. Annars har det varit ett par veckor, som vi inte har kunnat sitta ute. Just nu ösregnar det t ex igen.


300 g skalade och hackade räkor
100 g finskuren kallrökt lax
1,5 msk finskuren saltgurka (ättiks-)
1,5 msk finskuret äpple
1,5 msk finskuren rödlök
1 msk riven pepparrot
1 msk svensk senap
2 msk majonnäs

pajskal, om så önskas 

dill och vakteläggula (eller något annat) som dekoration

Blanda ingredienserna till Mollbergs röra och fyll röran i pajskal eller lägg den på krutonger eller annat bröd. Dekorera. Jättegott och jättetrevligt.

Pajskalen har jag också gjort efter den boken, men där blev jag tvungen att ändra så mycket p g a att det inte fungerade annars, så nu kommer det något modifierat, så gott jag minns efter de två gånger jag har gjort dem, men det var ett tag sedan sist (fryste in dem):

För 30 - 40 små pajskal i mazarinformar:
500 g mjöl
125 g smör
2 ägg
125 ml vatten
2 msk salt
1 msk brunt socker

2 ägg till pensling

Blanda ingredienserna och kör dem i köksmaskinen. Kyl i folie över natt. Olja mazarinformarna över natt. Kavla ut degen (eller kör i pastamaskin) och tryck ner den i formar så den hänger litet över kanten. Tryck ner en likadan form till, så att degen hamnar i press. (Detta är enligt receptet, men det är väl värt att pröva på att bara kyla formarna som vanliga pajskal och se om de håller formen). Grädda dem ett par minuter i 175° och ta sedan bort de översta formarna och fixa till kanterna. Grädda dem färdigt ca 8 - 10 minuter. De blir rätt bleka. Låt dem svalna och pensla dem sedan med ägg eller äggvita. Det fungerar dock inte att glasera dem i 90° som det står. 150° är okej. Det som är listigt med glaseringen är att de inte blir mosiga när man fyller dem. Här syns resultatet från första försöket för ett bra tag sedan. Receptet är rätt bökigt faktiskt, det är bara att inse, men i Smörgåsbordsboken har de mera lätthanterliga fyrkantiga pajformar på 4 x 4 cm och det kanske underlättar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar