torsdag 22 november 2018

Hälsingeostkaka



Hälsinglands traditionella landskapsrätt.

5 l gammaldags mjölk
2,5 msk vetemjöl
1 msk ostlöpe (här 1 tablett)

Värm upp mjölken till 40° och ta bort kastrullen från plattan. Ta undan 2 dl mjölk och vispa i mjölet. Vispa sedan ut alltihop i mjölken. Ta undan 2 dl mjölk och rör ut löpen i denna. Vispa i detta i mjölken under 3 sekunder. Rör sedan långsamt tills mjölken börjar bli tjock. Låt stå 20 minuter. Skåra ett rutmönster. Låt stå 15 minuter. Häll genom duk i en stor skål. Låt droppa av, vrid ut så mycket vassle som möjligt. Låt droppa färdigt över natt i kylskåp. Tryck ut eventuell vätska.

Smörj en form på 5 dl. Pressa i massan i formen och grädda längst ner i ugnen i vattenbad 1, 5 timmar i 225°. Om det har bildas mer vätska häll av den. Låt ostkakan stå i kylskåp över natt. Nu kan den frysas in eller tillagas.

Skär bort den mörka ytan. Skär ostkakan i skivor och lägg dem som takpannor i en smord form. Häll över 2 dl grädde. Jag hade även kanelsocker på. Värm upp i 225° 10 - 15 minuter. Servera med saftsås eller med sylt, gärna hjortronsylt, och vispgrädde. Men jag tycker att det räcker med grädden som är i formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar