torsdag 22 november 2018

Janssonpastejer igen - Jansson to go



För ett par månader sedan testade jag min idé med Janssonpastejerna för första gången. Nu har jag jobbat på receptet.

Dubbel sats av pajdegen, enligt länken, räcker till ca 30 stycken. Förgrädda upp till 20 minuter med ris och papper och 5 minuter till utan.

600 g lök, halverad, skivad, brynt i smör i omgångar med en aning socker
250 ml buljong/fond (helst osaltad) hälls på och får koka in tillsammans med
2 - 3 burkar ansjovisfiléer, inklusive spadet (med 3 burkar mer smak, men gråare färg på fyllningen).
250 ml grädde och
300 g potatistärningar kokas 5 minuter för sig.
Rör ihop de två blandningarna.
Vispa upp 3 ägg och blanda i smeten tillsammans med 1,5 dl riven ost. Fördela i formarna. Grädda 20 - 40 minuter, beroende på hur kall fyllningen har blivit, tills färgen är fin.

Stjälp upp pastejerna när de har svalnat. Kan mycket väl frysas och värmas upp i micron eller i ugnen. Fräs litet ströbröd i smör och strö över pastejerna vid uppvärmningen, så ser de mer autentiska ut.

Fördelen med de här pastejerna är att de är lättare att transportera och tar mindre plats vid uppvärmning. De går också att förbereda i god tid. 

Nackdelen är att det är en himla massa jobb att göra mördegsformarna. De ska smörjas, degen ska göras, kavlas ut, pillas i, täckas med papper och ris, gräddas med och utan papper i omgångar. Tja. Och hemmagjorda friterade krustader tror jag inte fungerar. Men i Sverige finns det ju krustader att köpa. De kanske fungerar.

Men bäst är fortfarande originalreceptet på Jansson.

Obs! Detta är något så unikt som ett recept som jag själv har skapat! Kors i taket kan man väl säga!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar