tisdag 5 oktober 2010

Äpplesoppa

Alla de här gamla kokböckerna presenterar mängder av olika soppor och välling, som inte är särskilt komplicerade att göra. Framför allt är de väldigt goda och dessutom prisvärda. Jag lät mig inspireras av Äpplesoppa med risgryn (Skolkokboken), men fuskade till det med en skål färdigkokt ris (inte grötris) från gårdagen och med färska äpplen (3 st), samt kanelstänger som redan hade kokat med i flädersaften. Här är det ursprungliga receptet:

1, 5 l vatten
1 dl risgryn (knappt)
1 hg torkade äpplen
1 bit kanel, 1 dl socker

Skölj äpplena och lägg dem vatten dagen före tillagningen. Skölj grynen. Sätt på vattnet, grynen, kanelen, äpplena och sockret och låt det hela koka, tills grynen och äpplena är mjuka (omkr. 20 min). Avsmaka.