tisdag 19 oktober 2010

Ölsupa

Varför äter man inte ölsupa nuförtiden? Frejas kokbok inspirerade mig till att göra ett försök. Svagdricka är ingenting man kan få tag på i vanliga bayerska affärer, men bayerskt öl är förstås en basvara. Någonstans läste jag att man absolut inte ska använda öl till ölsupa, och med det menades nordiskt öl av pilsnertypen, eftersom den är besk. Sonen föreslog att vi skulle testa med Malzbier nästa gång, och det kan nog bli en god vörtstark soppa. Apropå Malzbier, så baserar sig receptet på julmust på denna dryck.

Här kommer min variant på ölsupa, fritt efter Freja:

1 del bayerskt öl
2 delar vatten
4 delar mjölk

Kokas med lagom mycket vetebröd under vispning tills soppan blir simmig. Jag använde torkat vitt bröd som hade blivit över vid kräftskivan och som har legat i ugnen i väntan på att bli tillagade till knödlar, men man kan säkert använda lite halvtorra kanelbullar och liknande också. Smaksätts med ingefära och socker.