tisdag 12 oktober 2010

Prinsessornas efterrätter

Att svenskarna är godisgrisar jämfört med andra nationaliteter är visst inget nytt, fast det förr var mindre vanligt med smågodisfrossa. I Prinsessornas Kokbok får efterrätter, kakor och annat sött stor plats. Det börjar med pajer, puddingar som Pudding Minerva (markerad med stjärna p g a sin popularitet), custardpudding (kokt i tryckkokare) och olika krämer. Många recept är ganska komplicerade. Sedan kommer avsnittet suffléer. Sufflé Rothschild har en stjärna. Den kanske jag skulle göra eftersom det ligger en öppnad påse mandelbiskvier i skåpet sedan månader tillbaka. Mjöl- och grynefterrätter kommer inte heller till korta. Lustigt nog räknas visst raggmunk till efterrätterna. Frusna efterrätter: jaha, här behövs en glassmaskin. Det finns en bild på en sådan och den föreställer en hink, fylld med is och en metallform som sitter på en vev. "Efter ungefär 1/2 timmes vridning, eller då det börjar bli tungt att dra veven, är glassen färdig. Den skall då vara jämn och smidig och ha samma konsistens som fast smör." Tårtorna har nästan allihop fått en stjärna i kanten. Här finns bl a Tjanouschkytårta, som jag trodde var något nytt och så kommer de riktiga "Prinsesstårtorna": Kronprinsessans Märthas tårta (till te eller kaffe) med smörkräm, kaffe och valnötter; Prinsessan Margarethas tårta, som verkar extremt svårtillverkad (och sen inte ens har fått en stjärna); Drottning Astrids tårta med ananas och Drottning Ingrids lysningstårta, bakad som en Sans Rival, med bild där den ser betydligt enklare ut än alla innetårtor som tillverkas av Sveriges unga bloggorskor. Dessutom måste jag nämna krokan (stjärnbeprydd), som jag inte kan fatta att någon vågar sig på, som inte har en flerårig konditorutbildning. Om inte den imponerar på kaffekalaset, så vet jag inte vad som skulle göra det.

Krämer till tårtor följer. Sedan ett par sidor matbröd innan det blir dags för kaffebröd. Bruna rusks med fänkål och anis kanske skulle vara något att pröva på (stjärna). Bakelser, flottyrkokta bakverk, mjuka kakor. Ett kort kapitel om drycker avlöses av karameller och konfekt. Bara så man vet det: Det är inte alls svårt att själv vecka knäckformar med pennkniv ("fort och lätt gjort sedan man övat sig ett par gånger"). Här finns det också marknadsgodis som brända mandlar (skära karameller kallas de här - med stjärna), pepparmyntpastiller, polkagrisar och spunnet socker (med flera bilder).