torsdag 16 juni 2011

Rödbetsterrine


Den här rödbetsterrinen har mycket smak och mycket färg och ser raffinerad ut, fast egentligen är den inte så svår att göra.

Koka 750 g rödbetor med salt och kummin. Men eftersom det inte fanns färska rödbetor i affären, köpte jag kokta inplastade och det gick också bra.

Hacka 1 liten gul lök och fräs den i 1 msk olja. Värm upp 500 ml grönsaksbuljong och blanda i löken, 4 msk rödvinsvinäger och 2-3 msk balsamico, 1-2 tsk stark senap, 70 ml olivolja, peppar, 1 krm socker, 1 krm kummin, 1 krm cayennepeppar och en skivad vitlöksklyfta och några timjankvistar. Låt dra 10 minuter och häll sedan detta över de skivade rödbetorna (gärna varma). Låt dem ligga i spadet i flera timmar. Häll av spadet i en skål. Ta bort vitlök och timjan. Mixa rödbetorna med 2,5 dl av spadet. Blötlägg 10 blad gelatin eller 1,5 msk gelatinpulver och lös sedan upp det på låg värme. Blanda i rödbetsröran skedvis. Ställ undan (inte kallt).

Koka upp 250 ml grönsaksbuljong med en skiva färsk ingefära. Tillsätt lite citronskal och 1/2 vitlöksklyfta. Låt dra några minuter och ta bort ingefära, citronskal och vitlök. Blötlägg och lös upp 4,5 blad gelatin eller 2 tsk gelatinpulver i den varma buljongen. Tillsätt 50 g gräddpepparrot eller 3 tsk stark pepparrot eller färskriven pepparrot efter smak. Nu ska detta svalna, helst mer än jag lät den göra, och börja stelna (men bara lite), innan 1,5 dl vispad grädde, smaksatt med ett par droppar citronsaft, salt och 1 krm cayennepeppar tillsätts.

Lägg ut plastfolie i en form. Häll hälften av rödbetsröran i botten. Skeda i pepparrotsmoussen försiktigt, så den inte blandar sig med rödbetorna. Skeda över resten av rödbetsröran och låt detta stelna i kylskåp. Stjälp upp.