lördag 25 juni 2011
Sill med palsternacka till midsommar
På vägen från semestern stannade vi i en mindre stad, där det i en stormarknad skulle finnas salt sill (till skillnad mot den betydlig större staden på nära avstånd) och minsann, det fanns både salta filéer och salt sill, så vi köpte ett kilo av varje och stoppade den ena förpackningen i frysen så vi kan njuta av sill i höst också. Av sillfiléerna blev en del "svensk matjes" och en del inlagd på vanligt sätt (recepten kräver 5-minuterssill som bas, och min gissning är att detta är inlagd sill). Vi impulsköpte också en liten, liten burk forellkaviar som vi låtsas är stenbitsrom och en palsternacka. Frågan var vad vi skulle ha palsternackan till. Men så sökte jag på sill och palsternacka och fick fram ett recept, som jag tillredde och serverade på midsommarafton. Till efterrätt blev det smultron och vispgrädde. Det var lite problematiskt att hinna plocka smultron och vinbär mellan regnskurarna de sista dagarna, men till slut lyckades projektet.