söndag 6 januari 2019

Citronefterrätt med rosenkvitten



Påsen med rosenkvitten-socker-saft hade lyckats läcka i frysen (den fryser inte helt p g a sockerhalten), så jag ville absolut göra åt den. Det skulle bli typ destrukturerad citronpaj. Det är sånt de håller på med hela tiden på TopChef. Man utgår från en klassiker och ändrar en del, men inte för mycket. Egentligen borde det finnas någon sorts botten med, men det fick bli en pepparkaksgris istället. Och glass istället för maräng.

På en höft: Koka upp sötad rosenkvittensaft (eller citronsaft och socker) med ett par skedar vaniljpuddinpulver. Vispa ett ägg. Häll rosenkvittensaften över ägget och rör om. Häll tillbaka i kastrullen och sjud tills blandningen blir tjock. Ta bort från värmen och låt svalna något. Rör efter ett tag i bitar av kallt smör. Ställ kallt. Det är i princip lemon curd men utan perfekta proportioner. Man kan även vispa grädde och blanda i. Men tycker att det har blivit så mycket kakor och liknande över jul, så det hoppade jag över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar