onsdag 2 januari 2019

Nyårsaftonsmeny


Vi gjorde en dagsutflykt till Regensburg och gick på operett på nyårsafton och kom hem vid niotiden på kvällen. Då blev det en lätt 5-rätters, som var förberedd så långt det gick innan.

Först ut var den klara tomatsoppan med bara några små grönsaksstrimlor i. Den görs med fördel i förväg!

Därefter ett par skivor rökt lax.

Rätt nummer tre var lätt stekta jakobsmusslor och forellrom.


Till huvudrätten blev det ankbröst à l´ orange.


Såsen bygger på en sauce gastrique, som jag gjorde i mellandagarna och fryste in i småpåsar. Karamellisera socker och smör, häll på rödvinsvinäger och rödvin. Häll sedan på fond (här julskinkespad) och koka in lagom mycket. 

Apelsinskalen (ekologisk apelsin) gjorde jag enligt Tore Wretmans recept: Koka det gula på apelsinen i sockerlag med pressad apelsin en timme. För färgens skull är det även ett par droppar grenadine i. Spadet blev väldigt bra att blanda i såsen också. Den är i det här fallet redd med stärkelse.

Ankbröstet gjorde jag ungefär som vanligt, men litet mer som på Top-Chef. D v s skär rutor på ankbröstets hudsida, salta och bryn i stekpanna på inte för hög värme i 5 - 6 minuter. Häll av fettet emellanåt. Vänd och låt ankbröstet få litet färg på den sidan också. Ställ in i ugnen i 175°. Enligt mitt andra recept har jag tidigare gjort det i 10 minuter, men det blir oftast rätt så igenom då. På Top-Chef tyckte de 5 minuter, så då tog jag 7 och det blev som synes väldigt bra. Låt vila på en tallrik under folie tillräckligt länge. T ex medan du äter jakobsmusslorna. Skär sedan i sneda skivor och servera med apelsinklyftor, sås och sallad. Samt de kokta skalremsorna förstås. 

Den femte och sista rätten blev litet getost.

Om man gör så här små portioner och lätta rätter, så är en 5-rätters alla tiders, som man sade på forntiden. Och snabbgjord!

Det gamla året avslutades och det nya året börjades med en pepparkaksgris till bubblet. Och nästa morgon väcktes vi klockan 9 av en pigg gammal f  d granne som ville önska Gott Nytt År på telefon. Tur att vi inte var ute och svirade hela natten!

God fortsättning förresten!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar