torsdag 31 januari 2019

Gåsbröst på låg temperatur i stekpåse



Jag brukar aldrig bli nöjd med resultatet när jag lagar gås, men jag har ju hört att ju lägre temperatur desto bättre, så nu testade jag och det blev väldigt bra!

Sätt ugnen på 80°. Sätt gärna in en extra ugnstermometer för att kolla att temperaturen stämmer någorlunda.

Stick små hål i huden på ett gåsbröst, salta och peppra och stek det utan fett på inte för hög temperatur i panna på spisen tills den blir ljusbrun och fettet rinner ut. Häll av fettet. Bryn gåsbröstet lätt runt om också och ta ur pannan.

Ta en stekpåse och knyt till ena ändan. Lägg i en skivad lök, ett syrligt äpple i klyftor eller ett par skivor citron, en kvist rosmarin, kanske ett par skivor färsk ingefära, ett par matskedar apelsinjuice, ett par matskedar portvin, kanske ett par matskedar buljong. Lägg ankbröstet ovanpå med skinnet uppåt och knyt ihop påsen. Klipp ett litet jack i påsen överst. Lägg på en bakplåt och ställ in näst längst ner i ugnen tills innertemperaturen går uppåt 80° eller så. Det tar 5 - 7 timmar beroende på storlek. För det här ankbröstet på 700 g tog det 5 timmar. Det här kan man förbereda. Man kan tillaga upp till 6 gåsbröst samtidigt i var sin stekpåse på två plåtar i varmluft, står det i receptet, och då får man väl strunta i det där med "näst längst ner i ugnen".

Ta bröstet ur påsen och sila spadet över en bunke.

Skär bort bröstbenet och pensla huden med saltvatten (kokas upp och får svalna i förväg). Ställ högt upp i ugnen i 220° och låt ytan bli fin, ca 10 - 15 minuter.

Fetta av såsen och red den med maizena. Jag blandade den också med en skvätt rödvinssås som fanns i frysen. Det passar t ex med rödkål till.

Skär upp bröstet i sneda bitar. Ett bröst räcker till 2, kanske 3 personer om man äter sparsamt med kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar