torsdag 17 januari 2019

Tarte Tatin - originalrecept från ordenssällskapet Slickepottarna



Eftersom äpplena var utbytta mot hemkonserverade kvitten och temperaturen var lägre, så föreställer bilden inte någon originalkaka - dock är receptet nedan originalet.

Youtube föreslog ett program, som jag tittade på, och det handlade om ett ordenssällskap som grundades för ca 30 år sedan (med uniformer och band och hela konkarrongen) för att främja Tarte Tatin nationellt och internationellt och förhindra utbredningen av felaktiga recept och felaktig servering, t ex genom att bjuda på glass eller grädde till. Ordenssällskapet Les Lichonneux - ungefär slickepottarna - är väldigt petiga med äppelkakebakningen. Och de dementerar alla skumma rykten om hur kakan uppkom och påpekar att upp-och-ned-kakor har tradition i trakten.

Pajdeg - pâte brisée:
170 g mjöl
70 g smör
20 g socker
1 nypa salt
1 ägg
eventuellt en sked vatten
Blanda först mjöl, smör, socker och salt och finfördela smöret i de andra ingredienserna. Arbeta sedan ihop degen snabbt med ägget och eventuellt en sked vatten. Plasta in och låt vila kallt en halvtimme. Kavla sedan ut degen och nagga den.

Eftersom kakan ska gräddas både i ugn och på spisen, så tog jag en gjutjärnsstekpanna. Annars står det att man ska ha en form på 24 cm i diameter och 5 cm på höjden, helst med en yta som förhindrar att kakan fastnar.

1,6 - 1,8 kg äpplen (royal gala/jonagold/jonared)
80 g smält smör
130 g socker

Smöret ska smältas men inte karamelliseras och blandas med sockret. Bottna formen med smör och socker. Skala, dela äpplena i fjärdedelar och kärna ur. Lägg hälften av äpplena tätt med kärnhussidan uppåt i formen. Lägg den andra hälften ovanpå med kärnhussidan nedåt. Ställ in i ugnen längst ner i 200° en halvtimme. Ställ sedan formen på spisen på medelvärme i 25 minuter. Tydligen ska det sedan uppstå ett pysande när man vänder litet på formen. Tja. Lägg sedan pajdegen ovanpå kakan och ställ in den i ugnen i 25 minuter igen. Låt den svalna litet. Sedan ska man tydligen ställa tillbaka den på plattan och göra en sorts speciell rörelse för att kakan ska lossna. Vänd försiktigt över på ett fat, för det kan komma ut het karamell. Servera inte med grädde eller glass, om du vill äta en kaka i Slickepottarnas anda.


Kvitten är ju ganska hårda frukter, men de här klyftorna var ändå konserverade, så jag var litet rädd att de skulle bli mos. Därför hade jag ugnen på 175° och lägsta värme på plattan. Och av den anledningen blev frukterna inte karamelliserade. Dock blev de vackert rosa, som kvitten blir vid lång tillagning. Gräddningen är ju faktiskt 1,5 timmar, så man kan ju tänka sig att frukter blir mosiga på den tiden. Förhoppningsvis går det bra med de ovan nämnda äpplesorterna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar