Apropå The View som bl a serverar bakpotatis, så funderade jag på hur restauranger håller bakpotatis varm. Det tar ju en evig tid att baka den i ugn, så det är definitivt inget man kan göra spontant till hungriga gäster. Så jag tänkte göra ett försök till förberedelse i god tid.
Det blev nu litet man tager vad man haver över det hela och tyvärr, tyvärr kan jag inte redogöra för hur snabbt det är möjligt att göra färdigt potatisarna, då de p g a force majeure var inne i ugnen väldigt mycket för länge och mot slutet enbart på uppvärmning. Men de går i varje fall att förbereda och de var väl okej även efter denna behandling.
4 stora potatisar (blev flera mindre)
200 g kyckling- eller kalkonbröst
buljong
färsk lök eller gräslök
riven ost (skulle vara cheddar, men det blev väldigt lagrad gouda)
sour cream (blev crème fraiche)
worcestersås
Borsta potatisarna och baka dem 1 timme eller mer i 200°. Koka kycklingfilén 20 minuter i buljong. Dela den avsvalnade potatisen på längden. Gröp ur den och mosa inkråmet. Blanda det med crème fraiche och gräslök. Smaksätt med salt, peppar och worcestersås. Skär kycklingfilén i småbitar. Fyll potatisen med moset och lägg på kycklingen. Strö över ost. Så långt kan rätten förberedas. Sedan ska det visst ta 20 minuter i 175°, men enligt det här försöket hade osten inte hunnit få särskilt mycket färg på den tiden.
Resten av crème fraichen blandade jag med riven, saltad och avdroppad gurka och riven ingefära. Det kanske inte var den optimala kombinationen till bakad potatis, men det var i varje fall inget större fel på det.
Kanske gör de faktiskt något liknande på restaurangerna; värmer upp bakad potatis igen. Kocklärlingens restaurang serverar inga fyllda bakade potatisar, bara bakad småpotatis, men i o m att det är full rulle där, så kanske de gör en plåt varannan timme och håller den varm dessemellan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar