lördag 15 februari 2014

Kocklärlingen kokar rödbetssoppa med mannagrynsklimp




2 msk hackade valnötter
2 msk hackade (eller flagade) mandlar
Receptet föreskrev att de skulle fräsas i smör i soppkastrullen och sedan plockas upp innan grönsakerna kom i. Det smakar förstås smörigt, men vanligtvis rostar man nötter i fettfri stekpanna, vilket nog är bättre, bl a därför att man slipper pilla ut allt hack ur kastrullen.

1 lök
500 g rödbetor (kokta eller ej - skillnaden är längre koktid i det andra fallet)
500 g sellerirot
1 - 2 potatisar
olja, socker
1,25 l grönsaksbuljong
salt, peppar

Hacka löken. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar. Fräs löken i olja, tillsätt resten av grönsakerna och fräs dem litet. Häll på buljongen och 1 tsk socker. Låt koka minst en halvtimme och mixa soppan. Smaka av.

Under tiden:

100 g ost, helst gruyère eller liknande
1/4 l mjölk
2 msk smör
salt
125 g mannagryn, helst den sorten som används i pasta, men det är helt okej med vanliga också
1 ägg

Riv osten. Koka upp mjölk, 1/2 tsk salt och smör och häll i mannagrynen under omrörning. Rör tills gröten blir som en klump som lossnar från bottnen. Ta bort kastrullen från värmen och låt klumpen svalna litet. Rör i ägget och osten. Koka upp saltat vatten. Forma nocken (skedformade klimpar) med två vattendoppade skedar och låt klimparna sjuda 8 - 10 minuter. Låt dem droppa av. De ska inte ha hunnit svalna innan soppan blir färdig. Ev. kan man värma upp dem igen.

Smaka av soppan med 1 - 2 msk citronsaft. Servera den med nocken och 1 msk crème fraiche. Strö över de hackade nötterna och hackad gräslök.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar