söndag 9 februari 2014

Parmesanrulltårta



I en mattidning hittade jag en tjusig trerätters meny med gulasch och parmesanrulle. För gulaschen plockade jag upp resterna av fiakerkuskens gulasch ur frysen och piffade upp den med litet stekt svamp. Den var väldigt god nu när den var uppvärmd igen. Gulasch kan med fördel koka länge, särskilt när man använder så enkelt kött som kuskarna i Wien gör.

Rullen var också mycket god. Däremot tyckte vi inte att den passade till gulaschen. Den kanske skulle kunna vara en del av en fin förrätt med sallad och en skiva rökt skinka eller så.

Rulltårtssmet gör kockar antingen på det kalla sättet (ungefär som det står i svenska recept, förutom att de blandar i den vispade äggvitan sist) eller på det varma. Den här smeten är gjord på det varma sättet och det går hur bra som helst. Satsen är ganska liten, en halv plåt, så antingen tar man en form på ca 35 x 18 cm eller också så viker man en vägg av aluminiumfolie och monterar på plåten.

75 g parmesan
50 g smör
70 g mjöl
350 ml mjölk
4 medelstora ägg
salt, peppar
100 g torkade softtomater (det finns inte i "mina" affärer, så jag tog vanliga torkade tomater i olja)
100 g färskost, typ Philadelphia
150 g crème fraiche

Sätt ugnen på 175°. Lägg bakplåtspapper på plåten. Riv parmesanen. Smält smöret och häll över mjölet. Rör om och låt det puttra litet. Häll på mjölken litet i taget och rör om hela tiden. Låt det koka upp. Stäng av spisen. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulorna, en i taget, i redningen och rör om. Salta och peppra. Ta bort kastrullen från plattan. Vispa vitorna till hårt skum och blanda i. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Strö över 1/4 av parmesanen. Grädda i minst 15 minuter. Jag tror inte att det räcker. Bottnen blir väldigt tjock först. I receptet stod det sedan att man skulle ta ut bottnen med bakplåtspappret och låta den svalna något och sedan lägga den på plastfolie. Jag försökte vända över den på en våt handduk (den råkade dock gå sönder litet grann, för den satt inte lika fast på bakplåtspappret som vanliga sockerkaksbottnar gör). Sedan lade jag plåten upp och ner över bottnen, som det står i vanliga rulltårtsrecept, när man ska ha en kall fyllning i, så att fukten inte försvinner och det blir svårt att rulla den. Hur som helst ska man nog inte låta bottnen svalna något utan helt och hållet. (Krämen började smälta för att bottnen var litet varm, men rulltårtan åkte ut i kylan med en våt handduk över och blev kall snabbt, så det ordnade sig.)

Rör ihop hackade tomater, parmesan, crème fraiche och färskost och bred över bottnen och rulla ihop.

Väldigt gott, men kanske inte till gulasch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar