Det här spännande brödreceptet kommer från Buffé. Eftersom jag inte har någon köksmaskin för deg (men hade verkligen etruskerna det, de som enligt Buffé först uppfann brödsorten focaccia - fougasse?) har jag inte bearbetat degen som det stod, och inte heller gjorde jag exakt som det stod, utan körde den vanliga smula jäst - blanda med ljummad degvätska - blanda i resten-varianten. Det blev bra ändå. Och nej, etruskerna hade inga isterband i. Det här är den småländska varianten.
Ingredienser:
11 - 12 dl mjöl (special)
2 dl fint rågmjöl
1,5 dl fullkornsmjöl
1 dl hackad persilja
20 g jäst
6,5 dl vatten
150 g isteband utan skinna (1 korv)
1/2 msk olivolja
1 msk salt
Gör degen. Låt den jäsa 30 min. Bearbeta den igen. Låt den jäsa 30 min till. Baka ut 4 brödkakor. Rispa djupt i dem och gör hål med fingrarna. Pensla dem med 3/4 dl olivolja blandad med 1 pressad vitlöksklyfta. Strö över timjan och låt jäsa 45 min till. Grädda 12 - 15 min i 250°.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar