Det är faktiskt sant. Man kan göra glass på ett jätteenkelt sätt utan att hålla på och röra och utan att få iskristaller i glassen. För det behöver man bara grädde och sötad kondenserad mjölk.
5 dl grädde
1 burk (400 g) sötad kondensmjölk
Vispa grädden, men inte alltför hårt. Vänd i kondensmjölken. Blanda i smaksättning. Jag delade upp glassen i två burkar och rörde ner litet lingonsylt och chokladflagor i den ena och litet mald mandel och honung i den andra. Och så in i frysen över natten eller i alla fall 6 timmar. Färdigt! Glassen blir väldigt bra och smakar litet grann som gräddkola.
Fast nu hittade jag faktiskt ingen sötad kondensmjölk i affären och jag hade ingen lust att åka ett par mil sammanlagt bara för en burks skull, så jag testade att göra egen sötad kondensmjölk, enligt recept på internet (sötad kondensmjölk är som sagt inte helt vanlig här). Det går enligt forumsfolket inte bara att blanda ihop kondensmjölk med socker.
Proportionerna:
100 g osötad kondensmjölk 10%
110 g socker
Koka detta i 30 minuter och rör hela tiden i grytan. Det behövs en ganska stor kastrull eftersom mjölk alltid tar mycket plats vid kokning. Efter 30 minuter ska det ha blivit litet tjockt och tråda sig mellan fingrarna (aj!). Det fungerade också att göra geléprovet (klicka ut litet på ett fat och dra en sked igenom utan att det flyter ihop igen).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar