måndag 16 februari 2015

Biff med lök och potatis- och svampstrudel med nyponsås och grönsallad



Det här receptet är sydtyskt, Zwiebelrostbraten, och man ska ha fint nötkött, rostbiff, men det ska ändå vara genomstekt. Eftersom det mjölas kan man inte heller steka köttet på hög värme, så det här blir en ganska konservativ rätt för folk som är skeptiska till biffar som är röda inuti.

Skär ungefär en stor lök per person i tunna skivor och lägg undan. Skär samtidigt en liten lök i fina tärningar till såsen och en liten rödlök i fina tärningar till salladen.

Ta ut köttet i god tid så det får rumstemperatur, skölj av det, torka av det och skär av ev. senor och fett. Peppra det och vänd i mjöl. Hetta upp en stekpanna på mellantemperatur och hetta upp fett. Stek biffarna 3 - 4 minuter på varje sida, ta upp dem och håll dem varma. Stek sedan löken i samma panna med mera fett på samma mellantemperatur.

Såsen gör man med fördel tidigare eller samtidigt. Fräs löken i fett, red av med mjöl, häll på en burk oxfond och en slatt grädde. Smaksätt med lite nyponsoppspulver eller nyponsylt.

Min sås blev väldigt god genom att fonden hade använts till att blöta upp torkad karl-johanssvamp först. Här kommer strudelreceptet, men strudeln gör man med fördel allra först. Den kan även förberedas långt innan.

600 - 650 g svamp, gärna hälften champinjoner och hälften karl-johan (torkad svamp beräknas till 10% av vikten, d v s ta ca 30 g torkad svamp och 300 g färsk svamp, men den torkade svampen måste först blötläggas)
300 g potatis

Fräs små potatistärningar tills de får vacker färg och tillsätt sedan skivad svamp, lite i taget och fräs tills vätskan är borta. Låt svalna.

Strudeln görs som i länken ovan. Pensla den med smält, avsvalnat smör, strö över ströbröd, förutom på kanterna. Bred fyllningen över den undere tredjedelen och rulla ihop som i grundreceptet. Grädda i 20 - 30 minuter i 200°.

Servera rätten med en sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar