fredag 13 februari 2015

Gravad lax med citrus, vanilj och örter samt schmarrn


Hittade ett trevlig gravlaxrecept på en tysk blogg. Eftersom jag använde mig av djupfrysta laxbitar blev skivorna förstås inte så eleganta, men smaken var god.

1 kg laxfilé
2 ekologiska apelsiner, skalet
1 ekologisk limone/limett eller vad de gröna nu heter, skalet
1 ekologisk citron, skalet
6 msk flingsalt
6 msk socker
2 vaniljstänger, fröna
1 bunt färsk dragon, ca 3 msk hackade örter, men det ska vara den äkta sorten, vilket är svårt att komma över (köpte en planta på postorder i Tyskland, när den dog köpte jag en i handelsträdgården utanför Götene på vägen mot Kinnekulle)
1 bunt basilika
peppar
ev. en aning vodka

Blanda salt, socker och vaniljfrön. Blanda de rivna skalen. Blanda örterna. Bred ut citrusskalen på det som ska bli insidan av laxpaketet. Strö över en del av saltblandningen. Bred ut örterna. Lägg ihop paketet. Strö resten av saltblandningen på utsidan. Låt dra i folie eller fryspåse i kylskåpet 1 - 2 dygn i en skål, för det rinner säkert ut en del saltvatten och vänd flera gånger. Skär upp tunna skivor.

Till detta serverade jag en slags tjocka söndriga pannkakor, som kallas schmarrn. Det här är inte den vanliga efterrättsvarianten, utan en med gräslök.