fredag 13 februari 2015

Surkål med nötbullar samt kockarnas goda potatissallad utan foto



Den här lunchrätten, som jag trodde skulle räcka till en hungrig kock, vilket den inte gjorde, smakade i alla fall mycket bra och var lättgjord.

Fräs en finhackad lök, men inte så den får färg, tillsätt en halv burk surkål och låt den fräsa med en kvart. Blanda ner ett par skivor finhackad korv eller skinka för smakens skull. Här var det någon sorts prickig korv. Servera med köttbullar eller nötbullar. Man kan ju koka potatis också.

Potatis blev det i alla fall sen till kvällen, när kocken serverade schnitzel med potatissallad. Det blev inget foto, men eftersom potatissalladen ur kockarnas lärobok är så god, kommer receptet här:

1 kg potatis, kokas med skalen på, får ånga av och skalas och skivas varm
1 hackad gul lök kokas upp med
2 dl köttbuljong och
5 msk vinäger
Rör ner
1 - 1,5 msk osötad senap
60 g matolja
Smaka av med salt och peppar
Häll den heta dressingen över potatisen
Rör om och skaka lite så att potatisen salladen mosar sig lite
Serveras gärna ljummen med lite machésallad och örter

Nu var det fortfarande så att den fuktiga dressingen stod högt när potatisen hade svalnat ganska mycket, så jag lyfte över det mesta av salladen i en salladsskål. Dressingen och en handfull potatis i botten körde jag i mixern och blandade i potatissalladen, så den blev krämig. Det stod inte i just det receptet, men jag har sett det i andra. Fungerar som majonnäs, men är mindre fett, så klart.

Sen gjorde vi schnitzel tillsammans. Schnitzel ska stekas nypanerad, men det luriga är att man blir så illa kladdig om händerna när man panerar flera stycken att det är svårt att sköta stekpannan samtidigt. Måste komma på ett knep att inte kladda ner sig.

 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar