onsdag 18 februari 2015

Knaprig fläsksvål - nördigt test


Hur får man till en perfekt knaprig fläsksvål, som man kan bita i utan att riskera att tänderna går av? Bayerska restauranger är specialister på knapriga fläskstekar. I restaurangerna finns det speciella spisar som har sådan funktion. Matlagningstidningarna har en massa tips om hur man fixar fläsksvålen på steken hemma, men tyvärr rätt motsägelsefulla. Så jag har testat.

Här är fläsket inte färdigt än - man kan se hur det ska se ut på översta högra hörnet av fläskbiten längst upp till vänster - tyvärr glömde jag att ta fler foton

Det som är gemensamt för alla fläskbitarna (det är sidfläsk, som jag experimenterar med, men tanken är att få en fin fläskstek nästa gång) är att de först stektes 10 minuter i ugn i 220°, sedan 50 - 60 minuter i 150 - 160° och sedan 10 minuter till i 220° med grill för att få till ytan.

Man snittar bara svålen, inte köttet.

Överst till vänster:
Den här gned jag in med salt mellan rutorna och lät ligga icke övertäckt i kylskåp över natt.
Bra resultat, troligen näst bäst.

Överst till höger:
Den här fick stå drygt en timme upp och ner i så mycket rumsvarmt vatten i rumstemperatur att svål och fläsk var i vattnet, men inte köttet. Därefter snittade jag ytan och gned in med salt.
Bra resultat, troligen etta.

Nederst till vänster:
Gneds in med salt. Före grillningen penslade jag ytan med kallt saltvatten (kokt dagen innan). Blev sådär.

Nederst till höger:
Här behandlade jag inte svålen, förutom att gnida in den med salt. Det är vitlök i springorna, men det har inget med knaprigheten att göra.

Grönsakerna är lök med skal i klyftor, skalpotatis i kuber och selleri i pinnar, blandade med olivolja. Tyvärr ville inte potatisen bli färdig på 35 minuter som det stod i receptet, så jag fick eftersteka den. Rosmarinkvistarna var inte i så länge. Grönsakerna fick inte heller vara med under grillen!

Sen åt vi dessutom jättegod hemsyrad surkål, fräst med lök i ister, spädd med en aning fläderblomsvin, och den fick koka med en överbliven svål och ett par ben som var utskurna ur sidfläsket. Det blev förstås en massa fläsk över, men det hamnade i frysen tills vidare.

Tillägg: Plockade fram fläskbiten längst ner till vänster (den randiga) ur frysen, skar av svålen och grillade den på 220° tills den blev bubblig. Den blev också väldigt bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar