tisdag 3 februari 2015

Potatisnudlar



Potatisnudlar, fingernudlar, knuffnudlar eller pojksnoppar, kärt barn har många namn. Nu har jag hittat ett bra recept till den här rätten som både kan ätas till söndagssteken, med kanel och socker och äppelmos eller med surkål.

750 g potatis (lämpligt för mos)
ca 200 g mjöl
salt och muskot
1 ägg om så önskas
helst skirat smör till stekningen

Koka potatisen med skal. Låt den ånga av. Skala. Pressa, helst två gånger. Låt den ånga av. Ställ den kallt över natt. Blanda med ägg, om så önskas, och litet mjöl i taget, samt med salt och muskot efter smak. Degen ska inte klibba och gå att forma. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Det ska smaka som en kallsup.

Forma en rulle som är ca 3 - 4 cm i diameter. Skär skivor på 1/2 - 1 cm och rulla dem antingen på mjölat bakbord eller i handen till rullar. Nyp till dem i ändarna. 

Nu är det viktigt med vattentemperaturen. Det står nämligen mycket hett vatten precis under kokpunkten. Om man låter vattnet bli litet för svalt, blir nudlarna nämligen geggiga. Vattnet ska precis ha slutat att röra sig eller bara röra sig litet. Lägg inte i för många nudlar åt gången. Sjud dem, beroende på tjocklek 1 - 4 minuter. Mina fick sjuda i 3 minuter. När de flyter upp är de färdiga. De går sönder om de får sjuda för länge. De ska inte se porösa ut, utan blanka och släta, annars blir de mos. Ta upp dem med hålslev och lägg dem på en handduk (enligt receptet) eller doppa dem i kallt vatten och låt dem droppa av (enligt kocklärlingens restaurang). Jag körde med lätt mjölad handduk. Om man inte ska äta dem direkt kan man försiktigt blanda dem med olja och ställa in i kylen, som de gör på restaurangen. 

Låt vattnet få upp temperaturen mellan omgångarna. Annars blir nudlarna mosiga.

När man ska servera nudlarna hettar man upp en stekpanna på mittemellantemperatur och låter en klick helst skirat smör få rätt temperatur. Lägg i nudlarna så att de inte vidrör varandra, d v s portionsvis, och försök inte vända dem förrän de slutar fastna vid stekpannan. Vänd flera gånger och stek dem guldgula. 

Färdigköpta "Schupfnudeln" är mera robusta och tål litet brutalare stekning och vändning. Med hemmagjorda får man vara mer försiktig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar