måndag 16 februari 2015

Filodeg och quiche med rödbetor och rödlök


I en kundtidning hittade jag ett trevligt recept på quiche med filobotten (köpta plattor) och jag bestämde mig för att äntligen våga mig på att göra filodeg. Jag tror nog att de blev rätt lyckade, men däremot var det ett misstag att kombinera quiche med filodeg, för det frasiga blir neutraliserat av den fuktiga fyllningen. Det var bara det översta av kanterna som var filoaktiga. Hälften av degen hamnade i frysen och jag vet inte hur bra det blir...

Filodeg är kanske något bökigt att göra, men det går ganska bra ändå. Om jag gör om det, blir det dock till ett annat recept.

400 g mjöl, eller kanske något mer
6 g salt
330 ml vatten, 50°
30 ml olivolja
stärkelse, typ maizena att kavla ut på

Blanda mjöl och salt, tillsätt vatten och arbeta degen med degkrokar på lägsta hastighet. När den börjar blandas strilas oljan i. När degen är slät skrapas degresterna från kanterna ner och så knådar man 3 - 4 minuter på mellanhastighet. Degen ska vara något kletig, men gå att arbeta med och lösa sig från kanten. Forma en rulle och skär den i 13 bitar, som formas till bollar och läggs på en plåt, som man strött stärkelse över. Vänd bollarna lite i stärkelse, så att inte plastfolien, som man täcker med, fastnar. Låt vila minst 2 timmar i 14 - 16°. Jag lade bollarna längst med köksfönstret, det var väl något kallare där än inne i rummet möjligtvis.

Mjöla sedan arbetsbordet med stärkelse och kavla ut bollarna så tunt som möjligt. Det går faktiskt ganska bra, men det behövs en hel del stärkelse. Lägg första plattan på en plåt som är beströdd med stärkelse och täck antingen med folie eller en fuktig, men hårt urvriden handduk (tog det senare). Kavla ut nästa. Strö stärkelse över den undre filoplattan och lägg nästa på, täck med handduken igen, och fortsätt så. Kan förvaras i kylskåp ett dygn under folie eller möjligtvis frysas och sedan tinas upp i kylskåp.

Man behöver ca 4 - 6 plattor åt gången och de ska penslas med smör i alla lagren, så blir de frasiga. Jag gjorde som sagt quiche, men en vanlig pajdeg hade varit bättre just för quiche.


8 rödlökar
70 g smör
1 litet glas portvin
150 g kokta rödbetor
3 ägg
2 dl grädde
salt
200 g mögelost
färsk rosmarin

Skala rödlökarna och dela dem på längden. Fräs dem på ganska låg värme i smör ca 4 -5 minuter, häll på portvinet och låt koka in. Låt svalna. Skär rödbetorna i rätt stora tärningar. Vispa ihop ägg, salt och grädde. Lägg ut rödlök och rödbetor på botten, häll över äggblandningen och smula över mögelosten. Strö över rosmarin. Grädda 30 - 50 minuter i 200°. Den här varianten är sladdrigare än vanlig quiche med riven ost, i alla fall när den är varm. Den verkade stabilisera sig när den svalnade. I alla fall var den god, även om den inte kunde skäras upp på ett snyggt sätt.

Tillägg: Djupfrysning. Ja, det gick inte så bra. Men om man verkligen häller på maizena tjockt, så kan det nog fungera. Men minsta ställe där det saknas stärkelse gör att plattorna klibbar ihop. I alla fall var det kul att testa filodegen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar