onsdag 27 maj 2015

BagelsDet var så länge sen jag bakade bagels sist att de inte finns med på bloggen, så vitt jag kan se. Men egentligen är det inte så svårt.

1 paket jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk socker
3 tsk salt
3 dl grahamsmjöl (här dinkel)
ca 1 l vetemjöl (gärna special)

Till kokning
3 l vatten
1 msk strösocker

Pensla med ägg och strö t ex över sesamfrön

Rör ihop en deg på vanligt sätt och arbeta den ordentligt. Låt jäsa ca 45 minuter och gör sedan 20 - 25 bullar och lägg under duk. Koka upp vattnet och sätt på ugnen på 200°. Trilla sedan två bullar i taget, gör ett hål i mitten på varje och snurra dem runt ett par fingrar eller handen. Hålet måste vara relativt stort för det jäser ihop igen. Lägg dem under en bakduk allteftersom. När de sista bagels är gjorda är det dags att koka de första. Lägg ett par i taget i kokande vatten och låt dem sjuda en halv minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och grädda dem ca 25 minuter. Låt svalna på galler. De ska ätas så färska som möjligt.

Dela dem i en över- och en överdel och fyll dem. Jag gjorde en halv sats och fick ut 12 inte så stora bagels. Första dagen fyllde jag dem med äggröra, skinka, jalapeno, gurka, litet sallad och tomat och andra dagen med färskost, rökt lax och gurka och kanske något mer grönt, som fanns hemma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar