tisdag 12 maj 2015

Bönröra till crostini och smoothie på rödbetor


Det pågår en viss utrensning i skåp och frys. Jag försöker bli av med rester, som t ex en handfull vita bönor och två djupfrysta kokta rödbetor, nu innan vinbärssäsongen startar.

Vita bönor som ska serveras på crostini eller rostat bröd:
250 g torkade vita bönor som blötläggs enligt förpackningen
1 skalad vitlöksklyfta
1 lagerblad
timjan
olivolja, salt, peppar, lämpligt bröd

Koka bönorna med vitlök, lagerblad och timjan. Jag har hört att det är en myt att man inte ska ha salt i kokvattnet och att det är en jättestor miss, eftersom bönor då smakar så tråkigt, så jag saltade på med gott resultat. Som vid allt kokning har jag i så mycket salt att det smakar som en kallsup i havet.
Mixa och passera så att kryddor och bönskal försvinner. Smaksätt med olja, salt och peppar och servera på rostat bröd.


När kocken fortfarande var kocklärling var han på en kurs och fick med sig diverse reklam hem, bland annat för pepparrot. 

1 stjälk selleri, eller en bit rotselleri
1 morot
1 bit kokt rödbeta efter behag och tillgång (hade i 2 små)
1 tsk stark pepparrot på burk eller färskriven
2 dl fläderbärssaft eller annan röd juice
1 tsk lönn- eller annan sirap
litet färsk ingefära

Mixa allt till en smoothie och späd eventuellt med mera saft. Litet chockartad drink om man inte berättar hur mycket pepparrot det är i!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar