måndag 11 maj 2015

Brödets själ - Seelen



Tredje gången gillt! Jag har letat efter ett recept på seelen - själar - som de baguetteliknande brödlängderna kallas i Schwaben, västra Tyskland. När vi bodde där hängde småbarnsmammorna och pensionärerna utanför bageriet vid femtiden på eftermiddagen och väntade på dagens tredje och sista leverans av bröd. Man vill ju ha färska själar till kvällsmat! Här säljer en och annan affär seelen, men direkt pinfärska är de väl inte. Hur som helst jag har testat flera recept, det på bilden är inte den sista och bästa varianten, men ungefär så där ser de ut.

Det här är riktigt bra. Seelen ska bakas på dinkel och degen är rätt lös. Det här blir 5 - 6 halvlånga baguetter.

800 g dinkelmjöl
200 g vetemjöl
25 g jäst
20 g salt
700 g kallt vatten
kummin, grovt salt
saltvatten (kokt kallt saltvatten)

Sila mjölet och blanda med salt. Blanda vatten och jäst. Knåda degen 20 minuter. Låt den jäsa övertäckt i kylskåp i en stor skål minst 12 timmar. Den jäser rätt så mycket, för jästmängden är ovanligt stor för att vara kall långtidsjäsning.

Sätt ugnen på 250°. Väl upphettad pizzasten kan rekommenderas. Ställ även in en skål med vatten i ugnen och spruta vatten med blomspruta när brödet ställs in. Jag lät degen stå framme en stund medan ugnen värmdes upp, men det står inget om det i receptet.

Knåda inte degen! Ta bara en näve deg och dra ut en längd och nyp av. Degen är rätt så grovporig. Lägg längden på bakplåtspapper och dra ut flera längder. Pensla med saltvatten och strö över kummin och salt. Grädda ca 25 minuter. Pensla brödet försiktigt med saltvatten igen. Låt svalna på galler. Servera med ost eller skinka t ex.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar