måndag 11 maj 2015

Rabarberkaka med mandelmassesmul i långpanna



Det här är ett väldigt bra recept, förutom att jag tror att jag har för litet undervärme i ugnen. Botten var inte riktigt färdig, vilket också kan bero på den tjockbottnade formen. Det skulle vara en långpanna, men min är inte tillräckligt djup, tror jag. Funderar på om botten skulle förgräddas en annan gång. Hur som helst går det år hela 10 ägg, vilket nog är rekord för en kaka! Det är dock en mycket stor sats!

300 g smör eller skirat smör
750 g mjöl
520 g socker
1 krm salt
100 g mandelmassa
800 g crème fraîche
10 ägg 
1 kg rabarber
1 msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
5 msk mjölk

Gör en smuldeg på 100 g smält smör, 250 g mjöl, 100 g socker, 1 krm salt och smulad mandelmassa och ställ kallt. Koka rabarbern i småbitar med 20 g socker och 2 dl vatten tills den är nätt och jämnt färdig och låt den droppa av och svalna. Rör ihop crème fraîche och 6 ägg. Vispa resten av smält smör, socker, vaniljsocker och 1 krm salt poröst. Blanda i resten av äggen. Blanda resten av mjölet och bakpulvret. Blanda det tillsammans med mjölken i smeten. Smörj en långpanna 33 x 40 cm. Bred ut smeten (ta ställning till om den kanske ska förgräddas), bred ut rabarbern ovanpå och äggkrämen ovanpå rabarbern och grädda 20 minuter i 175°. Strö sedan över smuldegen och grädda minst 30 minuter till.

Låt svalna och skär i 24 bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar