tisdag 12 maj 2015

Friterade spenatmånar som på Kreta



De friterade spenatmånarna kan förberedas och värmas upp på rätt svag ugnsvärme. Man behöver någon sorts dip till. Yoghurt blandad med vitlök och litet mynta är ett förslag. En sallad till är också trevligt.

400 - 500 g mjöl
1/2 tsk salt
1 ägg
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
2 dl vatten

frityrolja

Gör en deg och knåda den minst 5 minuter. Rulla in den i folie och låt den vila minst en timme.

400 g spenat
200 g portlak, här utbytt mot nässlor
1 knippe färsk lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin, gärna som frön som rostas och sedan mortlas, annars som pulver
4 msk olivolja
salt, peppar
pepparmynta
det gröna örtiga från fänkålsstjälken
4 rågade msk ströbröd

ett runt kakmått

Tvätta spenat o. co. och hacka grovt (lättast att lägga i en stor bunke och klippa med sax uppifrån). Skär löken tunt och hacka vitlöken. Fräs detta i olivoljan tills det gröna faller samman. Krydda och tillsätt så småningom de andra ingredienserna. Låt svalna.

Kavla sedan ut en bit av degen i taget ca 2 mm tunt och ta ut runda kakor med mått. Lägg på fyllning, vik ihop och knip till kanterna. Lägg på lättmjölade plåtar.

Fritera sedan i omgångar i ca 180° tills de små månarna blir guldgula och blåsiga. Håll dem varma i ugnen allt eftersom.

Det blir en hel del fyllning över, som man t ex kan använda som fyllning i en quiche.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar