onsdag 27 maj 2015

TiramisutårtaEn tårta till pingst. Den är rätt lättgjord om man inte gör fel med gelatinet. God är den också och så ser den fin ut. Antingen gör man en botten som till en cheesecake eller också så lägger man en färdig tårtbotten (köpt eller hemgjord i botten). Obs! Det är inga ägg i fyllningen fast tårtan kallas tiramisutårta.

370 g italienska kex (savoyardi eller vad de nu heter på svenska)
ifall man ska göra en cheesecakebotten. Man kanske ska ha några i reserv, för mängden man behöver beror på hur stor tårtan blir.
200 g smör (till botten)
500 g jordgubbar
500 g mascarpone
2 msk amaretto, mandellikör (man kan både ta mer för smakens skull eller byta ut likören mot juice ifall man inte vill använda alkohol)
500 g kvarg eller kesella
100 g socker
2 msk vaniljsocker
3 blad gelatin
2 dl grädde
kakao

6 kex hackas grovt för fyllningen. 14 delas på mitten (fast jag räknade inte hur många jag behövde). Resten av 370 g lägger man i en fryspåse och mosar sönder med brödkavel. Ifall man nu inte tar till en tårtbotten, vilket jag gjorde. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut dem i en ring till en kakform, direkt där du vill ha kakan sen. Låt den stelna en halvtimme i kylen. Om du tar en tårtbotten istället kan du droppa över extra amaretto om du har lust.

Förbered jordgubbarna. De ska vara hela.
Blanda mascarpone, amaretto, kvarg, socker och vaniljsocker. Lägg gelatin i blöt, värm upp och blanda i krämen skedvis, så den inte stelnar och klumpar sig för fort. Rör i de hackade kexen. Bred ut i alla fall hälften av fyllningen på botten (med ringen runt om). Tryck ner jordgubbarna stående med spetsen uppåt. Det ser tjusigt ut när man skär upp tårtan (men mitt foto var för dåligt för att visa). Bred över resten av krämen mellan och ovanpå jordgubbarna. Kyl tårtan i 3 timmar. Ta bort ringen och kläm dit de halva kexen med spetsen uppåt. Sikta över kakao. Dekorera eventuellt med ett par halverade sparade jordgubbar och citronmelissblad.