fredag 15 maj 2015

Fylld baconrullat kycklingbröst med viltsås och rödvinsrisottoJag hade en del vaktelskrov i frysen (och ett paket kycklingbröst, samt ärter) och soppgrönsaker i kylen, så det blev dags att göra middag på rester.

Dagen innan gjorde jag såsen:

en påse fågelskrov
1 morot
1 gul lök
det vita av en purjo
1 bit selleri
tomatpuré
paprikapulver
3 krossade enbär
1 lagerblad
1 kryddnejlika
1 kvist timjan
1 kvist rosmarin
flera kvistar persilja
rödvin

Gödsvinet påstod någon gång att det inte finns något bra tyskt rödvin, men det är bara en fördom. Flaskan på bilden använde jag bara till matlagningen, så drack vi ett ännu bättre tyskt rödvin till maten.

Sätt ugnen på 250° och bred ut fågelskroven i en panna. Rosta dem utan att bränna dem, vänd ofta. Tillsätt soppgrönsakerna i lagom stora bitar och rosta dem också. Blanda i tomatpuré. Pudra över paprikapulver och späd med litet rödvin som får koka in. Späd helst med fond, annars med litet vatten. När det just är lågt vattenstånd tillsätter man en rätt så mörk mjölredning, som man gjort på spisen, med mjöl som frästs i skirat smör tills det fått färg och spätt med fond/vatten. Sänk värmen och låt puttra i princip hur länge som helst. För mig fick det räcka med 2,5 timmar. Tillsätt kryddorna en timme innan du får nog. Sila av såsen och smaka av med salt. Obs att man ska akta sig för buljongtärningar ifall man reducerar  såsen. Saltet kommer på slutet. Här hade jag även i en slatt gin. 

Salta och peppra kycklingbröst. Snitta litet i dem och tryck in litet hackad basilika och pressad vitlök. Rulla in i bacon och stek i ugn 20 minuter eller mer i 225°. De blev fantastiskt saftiga.

Till risotton: Fräs 1 hackad lök och 1 hackad vitlöksklyfta i olja, men inte så de tar färg. Tillsätt 200 g risottoris och fräs tills det blir glasigt med inte får färg. Späd med 1 dl rödvin och låt koka in. Späd sedan med het kycklingbuljong (tärning) allt eftersom. Rör hela tiden. Det tar ungefär lika lång tid som kycklingen. Blanda i riven parmesanost före serveringen. Koka upp ärterna i buljongen som är kvar och koka upp såsen. Servera!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar