måndag 4 januari 2016

Fyllda gåsalår i lergryta




Det är mycket bättre att köpa delar av gås än en hel. Tycker jag i alla fall. Blev rätt nöjd med det här receptet, som jag till och med var kreativ med. Jag benade ur lårbenet och lät vadbenet (eller vad det heter på en gås) vara kvar. Där lårbenet varit fyllde jag på med ca 25 g hackade torkade aprikoser samt 1 bit syltad ingefära per lår, saltade och pepprade och sydde ihop.

Obs! I lergryta tar det jättelång tid, så planera middagen!

Vattna lergrytan (eller grytorna, jag behövde 2 stycken för 4 lår). Bottna med ett par äpplen och och lökar i bitar i botten och strö över timjan och eller mejram. Lägg på låren och stek i 180° ca 3,5 timmar. Den sista kvarten utan lock. Ta upp lök och äpplen och bara en aning fett och mixa dessa i en kastrull. Fyll på med rödvin eller fond och red av. Resten av fettet silas med fördel och används till något annat. Serveras med spätzle (4 - 5 ägg på 400 - 500 g mjöl för fyra mycket stora portioner) samt rödkål. Det är lätt att dra stekgarnet som man har sytt med precis före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar