måndag 4 januari 2016

Karl-Johanssoppa


Glömde även att fotografera den goda soppan.

1 handfull torkade karl-johanssvampar
500 g, gärna blandade färska svampar
1 schalottenlök
1 gnutta socker
litet smör
4 dl lämplig fond
1 lagerblad
1 timjanstjälk
20 ml sherry eller madeira
100 g grädde
muskot, salt, peppar
200 g färska eller djupfrysta karl-johanssvampar

Kan även överbakas med 200 g smördeg, men det hoppade jag över.

Mjuka upp de torkade svamparna i ljummet vatten. Skär den färska blandade svampen fint. Hacka schalottenlöken fint och fräs med smör och socker. Tillsätt svamparna och fräs dem. Tillsätt fond, sherry, de torkade svamparna och avsilad vätska (p g a sanden!). Låt puttra ca en kvart. Mixa och passera. Tillsätt grädde och smaka av.

Stek de färska karl-johanssvamparna i lämpligt stora bitar och blanda i soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar