måndag 4 januari 2016

Julgröt som pudding



Här kokade jag först risgrynsgröt på 125 ml gryn som i Vår kokbok med 2,5 dl vatten (plus litet till) och 1 msk smör och därefter 4 dl mjölk och 1 krm salt. Samt med 1 msk äkta vaniljsocker.

Lägg 3 gelatinblad i blöt och låt dem smälta i den färdiga gröten med 1 äggula, som rörs ner. Fyll om och låt svalna. Vispa 1 äggvita med 1 krm salt och 1,5 dl grädde med 2 msk socker. Rör ner detta i gröten och fördela i vattensköljda portionsformar, som får stå kallt i flera timmar, gärna över natt.

I receptet står det att man ska göra en äpplekompott, men jag tog mina konserverade kvitten och karamelliserade dem litet grann och smaksatte med kanel, tror jag. Tomten fick ingen julgröt i år, för han brukar aldrig vilja ha någon.