Valnötskaka från Kissingen
Det här är en väldigt trevlig småkaka från södra Tyskland.
200 g mjöl
50 g malda valnötter
50 g socker
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 ägg
100 g smör
150 g rödavinbärsgelé (men jag tog kvitten-)
100 g mörk blockchoklad
ca 30 valnötsbitar
Blanda mjöl, nötter, socker, kanel och kardemumma och arbeta in det kalla smöret och ägget. Låt degen stå kallt i folie ca 30 minuter. Kavla ut degen ca 3 mm tunt och ta ut små rundlar på 3 cm med mått. Grädda i 180° ca 12 minuter på bakplåtsppper i mitten av ugnen. Låt svalna. Smält gelén och pensla den på hälften av kakorna. Lägg den andra hälften av kakorna ovanpå. Smält chokladen i vattenbad och droppa över. Lägg en bit valnöt på chokladen och låt allt stelna.
Det här är vanliga rån ur Sju sorters kakor
Möra äpplesnittar (Sju sorters kakor), fast med kvittenmos
Kokoskakor (t ex ur Sju sorters kakor, men jag tror att dottern tog ett annat recept)
Nedan finska pinnar (Sju sorters kakor)
Kolasnittar med flingsalt (hittat på Matarkivet)
100 g rumsvarmt smör
1 msk sirap
1 dl socker
2,5 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
flingsalt
Vispa smör, sirap och socker poröst. Blanda ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rulla ut till smala rullar och lägg dessa på bakplåtspapper. Platta till med en gaffel. Strö över flingsalt och grädda mitt i ugnen i 175° ca 13 minuter. Låt svalna ett par minuter och skär sedan sneda kakor. Låt svalna helt på plåten.
Citronkringlor (Vår kokbok under menyer), väldigt goda, bakade av dottern.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar