måndag 25 januari 2016

Kassler med äpplesås och Colcannon-mosDet här ska föreställa en typiskt irländsk måltid, ifall mattidningen har rätt, men jag bytte ut äpplena mot kvitten. Oftast när man köper kassler i Tyskland är den rå och måste tillagas. Det märks tydligt att kvalitén är betydligt högre än på den kokta kasslern man köper i Sverige (och ibland även i Tyskland - kokt kassler har börjat dyka upp här och var).

Blanda 2 msk honung och 2 msk osötad senap och bred detta över en bit kassler på ett kilo. Skär två lökar i klyftor, liksom två äpplen och lägg dem runt omkring kasslern i en ugnsfast form. Lägg i ett par kvistar timjan och salta och peppra om du tror att det behövs. Ställ in formen i ugnen på 200°. Räkna med 1,5 timmars tillagning. Efter en halvtimme kan man hälla på 250 ml cider och lika mycket vatten. Mot slutet tar man upp hälften av löken och äpplena och pressar dem genom en sil (fast det fungerade inte särskilt bra rent praktiskt). Ta vara på ciderskyn och det pressade, samt riv ett äpple till ner i såsen. 

För Colcannonmoset: Koka 1 kg potatis. Fräs en hackad lök i en matsked smör och tillsätt 350 g strimlad savoykål. Gör ett gott mos med smör och mjölk och muskot, salt och peppar och blanda ner savoykålen. Servera kasslern med sås, äpple- och lökklyftor, samt mos. Till detta passar förstås irländsk cider. Jag fick tag på en sort, som var väldigt torr och stark färg. Hmm...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar