måndag 4 januari 2016

Vitt matbröd



Det här receptet ger ett rätt kompakt bröd, som kan vara lämpligt att använda som smörgåstårtsbotten eller rostat bröd.

380 g vete special
14 g jäst
1 tsk socker
2 dl ljummad mjölk
1 tsk salt
40 g mjukt smör

Gör en fördeg med jäst, socker, mjölk och litet mjöl och låt jäsa en halvtimme. Tillsätt salt och lagom mycket mjöl och arbeta degen i 12 minuter. Låt jäsa 1 timme. Smörj och mjöla en brödform (25 cm lång). Forma brödet, men knåda det inte. Låt det jäsa 30 minuter till i formen tills det blir nästan dubbelt så stort. Ställ in en ugnsfast form med vatten på botten av ugnen och sätt ugnen på 230°. Snitta bröd längs med precis innan det ställs in i värmen. Pensla också med litet mjölk. Grädda brödet näst längst ner ca 45 minuter. Ta försiktigt ut vattnet efter 10 minuter och sänkt till 220°. Vält brödet ur formen och låt det kallna på ett galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar