måndag 11 januari 2016

Laxöverbakad saltsill med gräslökssås



Fotot är naturligtvis inte speciellt, men det är en mycket intressant fiskrätt. Och god om man gillar saltsill, vilket jag gör. Det är ett Mickelsmässrecept av Christer Lingström ur Kockarnas kokbok.

4 urvattnade sillfiléer
200 g laxfilé
1/2 tsk salt
1 ägg
1,5 dl vispgrädde
1 krm vitpeppar

Mixa laxen och ställ den kallt igen. Grädden ska också vara kall. Mixa sedan laxen med salt, peppar och ägg och tillsätt försiktigt grädden. Alltså, jag tycker att det blev litet för löst, faktiskt, därför blev smeten svår att spritsa ut snyggt. Lägg sillfiléerna på ett smort ugnsfat och sätt ugnen på 150°. Spritsa över laxkrämen och låt rätten stå i ugnen tills den känns färdig. Det står 10 minuter i receptet, men det räcker inte på långa vägar.

Gräslökssås:
2 dl fiskbuljong
2 dl crème fraîche
hackad gräslök
ev salt, peppar och citronsaft, beroende på vad man utgår från för fond / buljong

Reducera ihop fond och grädde tills det är knappt 2 dl kvar och smaka av den. Potatis passar till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar