fredag 15 januari 2016

Gåsterrine med äpplen, lök och leverDet gamla Östtyskland, Pommern och östra Preussen, vilket till största delen låg öster om det som blev DDR (vilket geografiskt kallas Mellantyskland), har kulinariskt stora likheter med det svenska, kanske mest det skånska köket. Bl a svartsoppa är en sådan rätt. Här gick flockar av gäss på de stora godsen som omgavs av böljande fält. Det var en rik bygd. Även pigor och drängar smorde kråset på den tiden. Sen kom kriget och socialismen och bygden har nog fortfarande inte återhämtat sig. Och kulturen är förstås utbytt, precis som befolkningen, så om det fortfarande finns några tyska svartsoppeätare med rötter i Preussen, det vet jag inte.

Det här är i alla fall en rätt, där man kan göra åt gåsfett. Det blir massor av fett när man tillagar ett ynka gåslår och därför letade jag efter ett lämpligt recept. Det här kommer från de tidigare nämnda trakterna.

500 ml gåsfett (jag hade knappt 400 g - det såg ut att vara ungefär en halv liter)
1 kg äpplen i större bitar
1 kg lök (det står grovhackad, men jag skulle tro att det skulle bli bättre med något mera finhackad)
1/2 kg kyckling- eller annan fågellever i 2 cm stora bitar
1,5 msk rosmarin
2 - 3 msk grönpeppar, hackad
1 tsk mald svartpeppar
(salt tillsatte jag mot slutet, tyckte 2 tsk blev bra)

Hetta upp fettet och fritera äpplebitarna i en stor gryta på relativt hög värme 20 - 30 min tills de får fin färg och all fuktighet avdunstat. Tillsätt kryddor och lök och fräs även detta. Rör hela tiden. Tillsätt levern och stäng av spisen. Rör om i grytan 10 minuter till. Sätt på locket och låt grytan svalna. Serveras kall som smörgåspålägg, så vitt jag förstår.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar