måndag 30 juli 2018

Äppelkaka från Medelpad



Hittat i Svenska landskapsrätter av Oskar Jakobsson. Det är i o f s mera en gratäng med vit sås, men den är god ändå.

6 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i halvor (eller i mindre bitar, det syns ändå inte)
1 dl socker
3 dl vatten
3 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk socker
4 skållade, rivna bittermandlar
2 äggulor
2 äggvitor

Koka äpplebitarna i socker och vatten och lägg dem på ett smort fat. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och därefter mjölken och låt smeten koka 5 minuter. Ta kastrullen från värmen och vispa i socker, bittermandel och äggulor. Låt kallna. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i den kalla smeten. Bred ut över äppleskivorna och grädda i 225°. Det går rätt snabbt. Servera med vaniljsås eller grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar