måndag 2 juli 2018

Inlagda aprikoser



Aprikoser med vinruta:

Skär ett kryss i blomfästet på aprikoserna (350 g) och lägg dem i kokande vatten ett par sekunder. Ta upp dem och dra av skalet. Halvera dem och ta bort kärnan. Koka upp 250 ml vatten, 40 g socker och 2 vinrutsstjälkar. Lägg i de halverade aprikoserna och låt dem koka upp. Fyll försiktigt om i en glasburk med lock och låt dem dra ett par dagar eller mer. Efter några dagar kan man ta bort vinrutan, ifall den verkar ge för mycket smak.

Aprikosketchup, passar till kalvlever:

200 g aprikoser utan kärnor, men med skal
80 g syltsocker
1 hackad chili
3 hackade vitlöksklyftor 
3 krm spiskummin
1/4 tsk salt
1 tsk senapskorn
1 msk vinäger

Mixa aprikoserna, men inte alltför fint. Koka upp med syltsockret och låt sjuda 20 minuter. Tillsätt de andra ingredienserna mot slutet. Om du häller den heta ketchupen i en väl rengjord glasburk och vrider på locket direkt, så är den ganska okej konserverad tills du behöver den. Men ställ den i kylskåp. Det blir i alla fall inte så mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar